Bidoul Arielle – zongora

e-mail: ariellebidoul@herceghalomisk.hu

Zenei tanulmányaimat három nyelven, két ország felsőfokú intézményein végeztem zongora, szolfézs-zeneelmélet, ének-zene tanári szakokon: Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles, Koninklijk Conservatorium Brussel, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Ezen kívül számtalan mesterkurzuson és továbbképzésen vettem részt és veszek részt a mai napig. 2021-ben szakvizsgázott pedagógus mentorpedagógus szakterületen szereztem szakképzettséget a Kodolányi János Egyetemen Kiváló minősítéssel.

Harminc éves pályafutásom alatt minden korosztállyal foglalkoztam. Voltam „zenebölcsi” és „zeneovi” foglalkozások vezetője, gimnáziumi ének-zene tanár, egy felnőtteknek szóló zongoratanfolyam fejlesztője, miközben aktívan szerepeltem zongoristaként, valamint összművészeti rendezvényeket szerveztem.

1998 óta élek Herceghalmon, ahol mind a három gyermekem született. E miatt külön örülök, hogy a kezdetektől részese lehetek a HAMI csapatának, és hogy a zenélés örömét átadhassam a herceghalmi gyerekeknek.

Csuba-Szilaj Eszter – tűzzománc

e-mail: szilajeszter@herceghalomisk.hu

Hajdú Kornélia – szolfézs, zenetörténet, zongora

e-mail: h.kornelia@herceghalomisk.hu

Kárpáti Benedek – jazz-dob

e-mail: karpatibenedek@herceghalomisk.hu

Lévai Rita – grafika és festészet

e-mail: levairita@herceghalomisk.hu

Isten minden kis tücskének akad hely a kórusban. Némelyik hangja mély, a másiké magas. Megint másik hangosan ciripel a telefondróton; s aki csak tapsolni tud, olyan is akad.” Margaret Martle

Ez a pár soros idézet az én pedagógiai hitvallásom. 2001 óta foglalkozom gyerekekkel és tapasztalatom ugyanazt támasztja alá, mint a nálam sokkal okosabbaké…nincs két egyforma gyermek. Mind különbözik a másiktól és ez így csodálatos! 

A mi feladatunk megteremteni azt a környezetet és körülményt, hogy mindegyikük a legtöbbet hozhassa ki a benne rejlő kincsből. Ezért fontos, hogy a pedagógus jól felkészült szakember legyen, aki követi a pedagógia új lehetőségeit, s a meglévő tapasztalataival ötvözve, azt alkalmazza belőlük, amit az adott tanuló helyzete kíván. 

A pályán eltöltött idő alatt számos tapasztalatot, kihívást, új feladatot, elismerést tudhatok magam mögött, mely megerősít abban, hogy a szakmában van helyem és jövőm. 

Tanítói végzettséget a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (vizuális műveltségi területen) szereztem. Tanítóképzős gyakorlatomat a Patrona Hungariae Katolikus Általános Iskolában tölthettem. Szakmai tudásomnak, pedagógiai nézeteimnek alapját ennek az intézménynek és gyakorlatvezetőinek, köszönhetem. Az itt tapasztalt szellemiség, precíz munkavégzés, fegyelem és nagy-nagy szeretet, meghatározó szerepet, nagy motivációt jelentett számomra, mely az eddigi munkámat ez is befolyásolta és remélhetőleg a jövőbeli munkavégzés igényességének is kijelöli útját. 

Első munkahelyem, Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola volt, Perbálon, a lakhelyemen. Itt nyílt alkalmam megismerkedni egy akkor kísérleti jelleggel bevezetett reformpedagógiai módszerrel, a Jenaplannal és e módszerrel oktatott osztályban taníthattam. Pedagógiai szemléletemet, nagyban befolyásolták az itt szerzett tapasztalatok, első diplomamunkámat is e módszer megvalósításáról írtam, hiszen a hosszú gyakorlatomat is ebben az intézményben végeztem. Ennek kapcsán sok szakirodalmat olvastam a témával kapcsolatban Peter Petersen munkásságát, jobban megismertem.

Közben lehetőségem nyílt rá, hogy rajzszakkört indítsak az alsó tagozatosoknak is, a már működő felsős szakkört kiegészítve. A rajzos kolléganőmmel jól tudtunk együtt dolgozni. Igyekeztünk összehangolni tevékenységünket, szakmailag sokat tanultam tőle és számos ötlettel gazdagodott ő is. Közös rajzkiállításokat és táborokat szerveztünk.

Néhány év múlva Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán, Tanulásban akadályozottak pedagógiája szakos tanár végzettséget szereztem. Az itt szerzett szakmai tudásom, magabiztosabbá és céltudatosabbá tette munkámat. Nagy örömömre szolgált, hogy ebben a szakmában elismert szaktekintélyektől személyesen hallhattam előadást, tanulhattam tőlük. 

Mayer Orsolya – néptánc

e-mail: mayer.orsolya@herceghalomisk.hu

Pávai Apor – jazz-dob

e-mail: pavaiapor@herceghalomisk.hu

Zenei tanulmányaimat klasszikus zongorán kezdtem a Tóth Aladár Zeneiskolában, majd később kezdtem ezzel párhuzamosan klasszikus ütőt tanulni. Ezután a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola, hangkultúra szakára jártam, majd az Etűd Zeneművészeti Szakközépiskolában jazz-dobot kezdtem tanulni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-dob szakán szereztem diplomát.

A tanításban a kötelező technikai készségek mellett az improvizatív játék és a művészi hozzáállás elsajátítását tartom fontosnak. A széles spektrumú tananyagban mindezek párhuzamosan helyet kapnak, így a növendékek a dobolás különböző aspektusaival folyamatosan megismerkedhetnek.

A tanítás mellett különböző jazz, gyerek és popzenei együttesekben játszom, zenét írok, illetve színházi környezetben is dolgoztam, mint zeneszerző/hangszerelő.

Szántó Katalin – furulya, fuvola

e-mail: katalinszanto@herceghalomisk.hu

Középiskolai tanulmányaimat a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskolában Dr. Drahos Béla növedékeként végeztem. Az egyetemi felvételire Kunszeri Márta készített fel. BA diplomámat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szereztem, MA tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karán fejeztem be Lass Zoltán növendékeként. Számos mesterkurzuson vettem részt többek között Dr. Varga Lauránál, Luisa Sellonál, Peter Lukas-Grafnál. A tőlük kapott szakmai tudást szeretném továbbadni növendékeimnek. Tanításomban arra törekszem, hogy megszerettessem diákjaimmal a zenét és ez is hozzájáruljon, hogy jobb emberré válhassanak.

Takács Dorka – furulya,fuvola

e-mail @herceghalomisk.hu

Tóth Bence – gitár

e-mail: tothbence@herceghalomisk.hu

Tanulmányaimat jazz-gitáron 2011-ben kezdtem az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnáziumban Szalay Gábor kezei alatt. 2015-ben sikeresen felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-gitár tanszakára, ahol Babos Gyula, Horányi Sándor és László Attila voltak a tanáraim. 2018-ban sikeresen diplomáztam, mint Jazz- Gitár Művész, majd ezt követően két iskolában is elhelyezkedtem, mint tanár.

Nagyfokú szakmai tapasztalattal rendelkezem koncertezés terén és közel áll hozzám a zongorázás, zeneszerzés is. Jelenleg is több formáció tagja vagyok és több posztot töltök be (gitáros, dalszerző, basszusgitáros, billentyűs).

Kodály Zoltán gondolatát szeretném tanári pályámon megvalósítani: “Legyen a zene mindenkié”!

Zombori László – kerámia

e-mail: zomborilaszlo@herceghalomisk.hu